skip to Main Content

Uudet koontitoimitukset kasvavat reippaalla tahdilla

 

 

Kuva näyttää vertailuna Suppilogin tuotteiden toimitus-/jakelureittejä neljältä edelliseltä kuukaudelta kaikkia toimialoja koskien. Kuvassa on toimitusvaihtoehdoista suoratoimitukset (kuvassa ylimmät värit), Suppilogin uusi koontitoimitusmalli (violetti) ja tukkujen toimitukset (vihreä). Aineistosta puuttuvat kokonaan koontitoimitusten ulkopuolisten logistiikkaoperaattoreiden toimitukset, joista isoa osaa voi kutsua myös suoratoimittajiksi. Suoratoimittajista osa on jo siirtynyt mukaan koontitoimitusmalleihin.

Heinäkuussa Suppilog Koontitoimitus ohittikin jo tähän asti suurimpana olleen tukkurimallin toimitusten määrissä.

Tämä on palvelullemme erittäin merkittävän ja odotetun muutoksen alku.

Kun aloitimme laajentumisen apteekkitoimialan lisäksi muille toimialoille vuonna 2013, käynnistimme yhteistyön logistiikkaoperaattoreiden kanssa. Kehitimme heidän varastonhallintaa ja kuljetusten ohjausta ohjaaviin IT-järjestelmiin tukeutuneet integroidut koontivarasto -ratkaisut. Näin eri toimialojen asiakkailleen tuotteita toimittaneet yritykset jakoivat yhdessä logistiikan kustannuksiaan. Myös Suppilogista tilanneet ostajayritykset pitivät kovasti näistä “yhdellä laskulla ja yhdellä toimituksella” toteutuneista tilauksista.

Valitettavasti näissä palveluissamme oli omat haasteensa, joita emme pystyneet ratkaisemaan edes näiden hyvää yhteistyötä tehneiden logistiikkakumppaneidemme kanssa. Haasteet perustuivat lähinnä vakiintuneiden toimintamallien sovittamiseen alustatalouden malleihin. Vähitellen Suppilog muuttui enemmän siihen suuntaan, että merkittäviä kustannusetuja osapuolille tuoneet koontitoimitukset vähenivät. Tilauksia toimitettiin liian monia jakelureittejä pitkin ostajayrityksille.

Myyjäyritykset ovat tästä huolimatta käyttäneet Suppilogia koko ajan kasvavassa määrin edustajien työkaluna ja syöttäneet aktiivisesti omien tuotteidensa tilauksia Suppilogia käyttäville ostajayrityksille. Toisaalta, koska taas kaikkien kaupan osapuolien edun mukaista olisi myös ostajien tilaamisen ja tavaran vastaanottamisen helppous sekä toisaalta ostajien aktiivisuus ja itse tekemien tilausten säännöllisyys, niin tämän ostajayrityksien tilaajien kokeman ongelman eteen oli pakko tehdä jotain.

Alkoi olla painava syy kehittää uudenlaisia kaupankäyntialustan osapuolille paremmin soveltuvia logistiikkamalleja

Vuonna 2018 käynnistimme toden teolla uudenlaisien logistiikkamallien kehittämisen. Kehitystyön johdosta käynnistimme helmikuussa 2019 ensimmäisen kaupankäyntialustan logistiikkatarpeisiin luodun integroidun varastohallintajärjestelmän käsittävän koontitoimitusvaraston yhdessä E6-Palveluiden kanssa. Toinen vastaavanlainen avattiin toukokuussa Collicon kanssa. Nämä logistiikkaoperaattorit käyttävät varastointi- ja jakelutoiminnoissaan samaa Suppilogin logistiikka-alustaa. Tämä kaupankäyntialustan sekä logistiikka-alustan käsittävä toimintamalli on nyt myös skaalattavissa useaan lokaatioon mille tahansa toimialalle tai markkinaan aina Kiinaan asti. Uudenlainen toimintamalli luo myös isoja mahdollisuuksia ketjuille ja keskusliiketoimijoille. Lisäksi Suppilogin alustassa on ollut jo useamman vuoden ajan terminaalimalli yhdelle isommalle myyjäyritykselle, joka on nyt yhdistetty samaan toimintamalliin ja laajennettavissa muille valmistajille, maahantuojille, tukkureille ja ketjutoimijoille.

Suppilogin kaupankäyntialustassa tapahtuvista yritysten välisistä tilauksista kuitenkin edelleen eniten määrällisesti jaellaan tuotteita suoratoimituksilla. Syksyn aikana tulemme tarjoamaan Suppilogin terminaalimallia nykyisille ja uusille suoratoimittajille. Yhdistelemällä eli konsolidoimalla heidänkin tuotteet terminaalimallissa samoihin koontitoimitusten jakelureitteihin pystymme tarjoamaan jo alkuvuosina hyväksi havaitut koontitoimitukset entistä laajempina kaikille Suppilogin ostajayrityksille, ketjuille ja muille toimijoille.

Suppilogin syksyn tavoite onkin nyt yhdistää toimitukset takaisin malliin – yksi tilaus ja yksi toimitus.

Kerromme mielellämme lisää malleistamme kaikille Suppilogin käyttäjille. Ota rohkeasti yhteyttä: myynti@suppilog.fi

 

This Post Has 0 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *